Zonder Javascript functioneert deze website niet. Schakel Javascript in in uw browserinstellingen.
 • Ut Sneek'ers

  Ut Sneek'ers (4): Muzikale familie Wijnstra

  Op 14 juni is het tijd voor de 12e editie van het straatfestival Út
  wijnstra.jpg
  Sneek. In de aanloop naar Út Sneek stelt Kunstencentrum Atrium iedere week twee Út Sneek’ers voor. Deze week: Jolanda (47) en haar dochter Hester (12) Wijnstra uit Sneek.

  Door haar zus is Jolanda al op jonge leeftijd in aanraking gekomen met muziek: ‘Mijn oudste zus speelde altijd bij een muziekvereniging en zo rolde ik ook in de muziekwereld. In eerste instantie begon ik op de cornet maar na twee jaar stapte ik, niet geheel vrijwillig, over op de bugel. Nu ben ik heel erg blij met die overstap!’ Hester kwam in aanraking met muziek door het muziekkorps van haar moeder en speelt sinds twee jaar trombone: ‘Het is gewoon een cool instrument.’Haar moeder voegt hieraan toe: ‘Toen ze de trombone in handen kreeg vond ze dat geweldig! Het leek haar veel leuker dan een bugel of trompet.’ Afgelopen najaar had de Harmonie samen met de Bogies een concert. ‘We wilden laten zien dat muziek maken heel erg leuk is. Je kunt ook populaire en moderne muziek spelen op een blaasinstrument en het is niet saai en alleen voor oude mensen.’ Moeder en dochter spelen beiden op het festival en vinden dit erg leuk. ‘Je zet je eigen vereniging op de kaart bij een breder publiek. Het is leuk om te zien dat mensen echt van je muziek genieten. Op deze manier komen zij in aanraking met muziek die ze misschien zelf niet zouden kiezen.’ Hester vertelt dat optreden voor publiek gewoon hartstikke leuk is. Jolanda is te zien bij muziekkorps de Harmonie en haar dochter Hester treedt op met de Bogies tijdens Út Sneek.

  Ut Sneek'ers (3): Muzikale familie Barkema

  Op 14 juni is het tijd voor de 12e editie van het straatfestival Ut
  barkema.jpg
  Sneek. In de aanloop naar Ut Sneek stelt Kunstencentrum Atrium iedere week twee Ut Sneek'ers voor. Deze week: Lydia Barkema (47) en haar dochter Wendelien Barkema (15).

  Lydia komt uit een muzikale familie en kreeg daarom al op jonge leeftijd interesse in muziek. Op zesjarige leeftijd begon Lydia met het spelen van blokfluit, maar al snel volgde de viool. 'Ook al was ik nog jong, ik was toen al overtuigd dat ik viool wilde gaan spelen.' Op de vraag waarom de viool haar zo aanspreekt antwoordt ze: 'De viool is niet alleen een klassiek instrument maar je kunt er bijvoorbeeld ook jazz mee spelen. Daarnaast is het een instrument om samen met anderen te beoefenen en dat maakt het wel heel bijzonder.' Lydia heeft jaren in een strijkkwartet gespeeld. Nu speelt ze samen met een pianist viool en is ze in november begonnen bij een symfonieorkest in Groningen. In dit symfonieorkest spelen gevorderde amateurs en professionele musici. Ook haar dochter Wendelien is op zesjarige leeftijd begonnen met vioolles bij Kunstencentrum Atrium. Zij treedt regelmatig op met het Bogerman Kamerorkest, ook heeft ze eerder gespeeld bij het Sneker Symfonie Orkest. Lydia zal vanwege een blessure helaas niet meer optreden op 14 juni tijdens Ut Sneek. Haar dochter Wendelien zal tijdens Ut Sneek optreden met het Bogerman Kamerorkest.

  Ut Sneek'ers (2): Wieger en Elske

  Op zaterdag 14 juni is het tijd voor de 12e editie van het
  fbnwiegerelske.jpg
  straatfestival Ut Sneek. In de aanloop naar Ut Sneek stelt Kunstencentrum Atrium de komende weken iedere week twee Ut Sneek'ers voor: Deze week zijn dat broer en zus Wieger en Elske van der Kooi, ze spelen trombone en bugel bij fanfareorkest cmv Harmonie Sneek, waar heit Tseard euphonium speelt.


  ,,We hebben allebei na de AMV-lessen bij Theo Wiersma, les gehad van Tseard Verbeek, ik op bugel en Wieger op trompet”, vertelt Elske. ,,We groeiden muzikaal op binnen de Harmonie en speelden ook samen bij het Frysk Fanfare Orkest.” ,,En ik ging ook nog naar de Bogerman Bigband”, vult Wieger aan. ,,Het is leuk om in verschillende formaties te spelen. Ik speel nu ook nog bij Koperguod met getalenteerde musici.” Enkele jaren geleden maakte hij vanwege een teveel aan trompettisten bij de Harmonie de overstap van trompet naar trombone. Elske is nog steeds bij het Frysk Fanfare en ook bij Brassband de Wâldsang.

  De Harmonie heeft een apart plekje. Elske: 'Ik vind het leuk om bij zo'n trouwe en gezellige club te spelen. Verder hebben we dit jaar aardig wat stappen gezet om het niveau omhoog te krijgen, dat vind ik zelf motiverend. Natuurlijk is het ook leuk om met heit en broer te spelen.' 'Maandagavond is korpsavond', klinkt het instemmend statement van Wieger. Sneek heeft een goed cultuurklimaat, dat toont Ut Sneek ook, al kan de muziekschool het doorstromen van leerlingen naar orkesten nooit genoeg stimuleren. 'Muziek maken is veel meer dan thuis de noten instuderen. In een orkest doe je heel veel sociale ervaringen op. Dat is veel leuker en leerzamer dan alleen thuis te zitten oefenen, dat kan niet genoeg gestimuleerd worden.'

  Ut Sneek’ers (1): Muzikale familie De Jong

  Op zaterdag 14 juni is het tijd voor de 12e editie van het
  FirePeppers.jpg
  straatfestival Ut Sneek. In de aanloop naar Ut Sneek stelt Kunstencentrum Atrium de komende weken iedere week twee Ut Sneek'ers voor. Deze week: Wijtse de Jong (76) en zijn kleinzoon Jonathan de Jong (11).

  Wijtse de Jong woont in Sneek en is dertig jaar geleden begonnen met het spelen van drums bij de voormalige muziekschool, tegenwoordig Kunstencentrum Atrium. Wijtse werd door zijn zoon aangestoken: ‘’Hoewel ik oorspronkelijk niet uit een muzikale familie kom heeft mijn zoon me aangestoken. Hij zat toentertijd op de muziekschool. Toen ik naar de open dag ging leek het mij wel leuk om ook iets met muziek te doen. Vanaf dat moment heb ik me helemaal op de muziek gestort.” Inmiddels heeft hij in verschillende bandjes drums gespeeld. Maar sinds 1994 is Wijtse bassist en momenteel speelt hij in het jazzorkest Blue Gate, popmuziekbands Kent Skele en Soksawat en af en toe valt hij wel eens in voor andere muziekbands. Zijn kleinzoon Jonathan krijgt pianoles van Bruno Rummler bij Kunstencentrum Atrium en speelt met veel plezier Keyboard in de popband Fire Peppers. “Bij ons is de passie voor muziek dus van zoon op vader op kleinzoon overgebracht,’’ lacht Wijtse. Wijtse én Jonathan treden beide 14 juni op tijdens Ut Sneek. Wijtse met Kent Skele en Soksawat, en Jonathan met zijn band Fire Peppers.